银河官网

 
 
2007年普通高等学校招生全国统一考试大纲的说明
发布时间:2007-04-06
  银河官网 >> 校园生活 >> 学习引导  
2007年普通高等学校招生全国统一考试大纲的说明(海南卷)

英语

目录
I. 关于考试要求的说明
III. 关于考试形式与试卷结构的说明
IV. 参考试卷(含听力试卷)
附录. 词汇表
I.关于考试要求的说明
一、语言常识
基于考生的实际情况,从“课程标准”中精选了2500个左右的单词,作为高考命题的词汇范围。另外,为命题的需要,增加了个别单词,以*号标明,仅要求考生知道其汉语意思。
二、语言运用
1.听力
听力是与外国人直接交往中必不可少的一种语言能力。该部分要求考生听懂有关日常生活中所熟悉话题的简短独白和对话。考生应能:
(1)   理解主旨和要义;
任何一段对话或独白总会围绕一个主旨或者一个中心思想展开。有时,主旨要义会比较明确;有时则会贯穿整个对话或独白,考生需自己去归纳、概括。
(2)   获取事实性的具体信息;
为了说明和支撑主旨,对话或独白中总会出现一些具体信息,如时间、地点、人物等。这些信息是理解和把握对话或独白主旨必不可少的内容,也常常是听力部分的重点考查项目。
(3)   对所听内容作出简单推断;
话语发生的场合、说话者之间的关系等对话语含义的理解起着举足轻重的作用,对这些背景常识的推断能力在一定程度上可以体现一个人对口语的理解能力,因而也是听力测试所要考查的重点项目之一。
(4)   理讲解话者的意图、观点和态度。
一般来讲,说话者总会有说话的意图,或是提出或回答问题,阐述自己的想法,或是表明自己的态度或意见,对此的理解或推断在一般交往中非常重要。有时,说话者的意图或观点是明说出来的,有时则隐含在对话的字里行间,需要听者自己去揣摩、推断。

2.阅读理解
     阅读文章是我国考生接触外语的最主要途径,因此,阅读理解在试卷中占权重较大。该部分要求考生读懂熟悉的有关日常生活话题的简短文字材料,例如公告、说明、广告、以及书刊杂志中关于一般性话题的简短文章。考生应能:
(1)   理解主旨和要义;
任何一篇文章都会有一个主旨要义。有时从文章的第一个段落,甚至第一个句子即可得出文章的主旨要义,从这一段或这个句子读者会知道文章描述的是谁或什么(即文章的主题),亦会了解编辑希翼读者了解主题方面的哪些内容。有时,文章的主旨要义则需从文章的字里行间进行推断。这类试题主要考查考生略读文章、领会大意的能力,它对考生的归纳、概括能力有一定的要求。
(2)理解文中具体信息;
文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支撑,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人员往往会要求考生根据不同的要求,阅读文章以获得某些特定的信息或准确地寻求所需的细节。这类试题有时比较直接,理解字面意思即可答题;有时则较为间接,需要归纳、概括和推理才能答题。
(3)   根据上下文推断生词的词义;
正确理解文章中单词或短语的含义是理解文章的第一步,也是理解文章的基础,不懂单词含义根本就谈不上理解文章。但英语单词的含义并非完全等同于词典中所标注的汉语意思,其含义随不同的语境会有所不同。能根据上下文正确理解灵活变化的词义,才算是真正初步具备了一定的阅读理解能力。此外,阅读文章时,常常会遇到一些过去未见过的词,但许多这类生词的词义可以通过上下文推断出来。这种不使用词典而通过阅读上下文来推断生词含义的能力,是一个合格的读者所必须具备的能力,因此也是阅读测试中经常检测的一种能力。
(4)   作出简单判断和推理;
阅读文章的主要目的是获取信息,即编辑所要传达的信息。在实际的阅读活动中,有时需要根据文章提供的事实和线索,进行逻辑推理,推测编辑未提到的事实或某事发生的可能性等。
(5)   理解文章的基本结构;
英语文章讲究使用主题段和主题句。主题段通常在文章开头,简要概括文章的中心思想,主题句可能在一段的开头,也可能在中间或末尾,作用是交代该段的中心思想,再由全段展开或讨论这个意思。各个段落通常由某些起连接作用的词语连接,以使文章行文连贯。如果希翼准确、深刻地理解一篇文章,必须对文章的结构有所了解,把握住全篇的文脉,即句与句、段与段之间的逻辑关系。
(6)   理解编辑的意图、观点和态度。
每篇文章都有一个特定的写作目的,或是向读者传递某个信息,或是愉悦读者,或是讲授某个道理。而这些信息通常并不是明确表达出来,而是隐含在文章之中。因此,这类问题要求考生在理解文章总体内容的基础上,去领会编辑的言外之意。

3.写作
   写作是四项语言技能中不可分割的一个重要部分,更是语言生成能力的重要表现形式。该部分要求考生根据题示进行书面表达。考生应能:
(1) 准确使用语法和词汇;
    语言的准确性是写作中不可忽视的一个重要方面,因为它直接或间接地影响到信息的准确传输。应用语法结构和词汇的准确程度是写作部分评分标准中的一项重要内容。
(2) 使用一定的句型、词汇,清楚、连贯地表达自己的意思。
任何一篇文章都需要有一个主题,编辑应该围绕该主题,借助一些句型、词汇等的支撑,清楚、连贯地表达自己的思想。

II. 关于考试形式与试卷结构的说明
     试卷由第一卷和第二卷两部分组成。第一卷包括第一、二、三部分,为选择题。第二卷即第四部分,为非选择题。

第一部分:听力
  
本部分共两节,测试考生理解英语口语的能力。
第一节:共5小题,每小题1.5分。要求考生根据所听到的5段简短对话,从每题所给的3个选择项中选出最佳选项。
每段录音材料仅读一遍。

第二节:共15小题,每小题1.5分。 要求考生根据所听到的5段对话或独白,从每题所给的3个选择项中选出最佳选项。
每段录音材料读两遍。
听力考试进行时,考生将答案标在试卷上;听力部分结束后,考生有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
本部分所需时间约为20分钟。

第二部分:英语常识运用

本部分共分两节,测试考生对英语语法、词汇常识和简单表达形式的掌握情况。
第一节:共15小题,每小题1分。每题在一句或两句话中留出空白,要求考生从每题所给的4个选项中选出最佳选项。
第二节:共20小题,每小题1.5分。在一篇200至250词的短文中留出20个空白,要求考生从每题所给的4个选项中选出最佳选项,使补足后的短文意思通顺、前后连贯、结构完整。
本部分所需时间约为25分钟。

第三部分:阅读理解

本部分共分两节,测试考生阅读理解书面英语的能力。
第一节:共15小题,每小题2分。要求考生根据所提供短文的内容(不少于900词),从每题所给的4个选项中选出最佳选项。
第二节:共5小题,每小题2分。在一段约300词的短文中留出5个空白,要求考生从所给的7个选项中选出最佳选项,使补足后的短文意思通顺、前后连贯。
本部分所需时间约为35分钟。

第四部分:写作

本部分共两节,测试考生的书面表达能力。
第一节:满分10分。本题给出一篇约100个单词的短文,文中有10处错误,错误类型包括词法、句法、行文逻辑等。要求考生对每个句子进行判断,如有错即将其改正。
第二节:满分25分。要求考生根据所给情景,用英语写一篇100个单词左右的短文。情景包括目的、对象、时间、地点、内容等;提供情景的形式有图画、图表、提纲等。
本部分所需时间约为40分钟。

          试卷题目数、计分和时间安排如下:
内容 节 题量 计分 时间(分钟)
第一部分:
听力 一 5 30 20
二 15
第二部分:
英语常识运用 一 15 45 25
二 20
第三部分:
阅读理解 一 15 30
35
二 5 10
第四部分:
写作 一 10 10 40
二 1 25
总计 85+1 150 120














III.参考试卷
2007年普通高等学校招生全国统一考试(海南卷)

                       英   语   样  题


本试卷分第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两部分。第一卷 *至 ** 页,第二卷 ** 至 ** 页。考试结束,将本试卷和答题卡一并交回。

                        第 一 卷
注意事项∶
   1. 答第一卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号、考试科目涂写在答题卡上。
   2. 每小题选出答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在试卷上。

第一部分:听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。

第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

例:
How much is the shirt?
A. £19.15
B. £9.15
C. £9.18
答案是B。

1. At what time does the office open?
    A. 7:45.
    B. 8:15.
    C. 8:00.
2. What did the man do last Saturday?
    A. He saw a play.
    B. He acted in a play.
    C. He went to the tea house.
3. What is the relationship between the speakers?
    A. They are friends.
    B. They are strangers.
    C. They are brother and sister.
4. What are the two speakers talking about?
    A. A fine boat.
    B. Their friend, Tom.
    C. The weather.
5. What will the woman do this evening?
   A. Meet her Mum at the airport.
   B. Say good-bye to her Mum at the airport.
   C. Fly to another city together with her Mum.


第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。

听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where does this conversation take place?
   A. In a store.
   B. In a factory.
   C. In a museum.
7. What is the most probable result of the conversation?
   A. The man got his radio repaired
   B. The man got a new receipt.
   C. The man got a new radio.

听第7段材料,回答第8、9题。
8. When is Alice’s birthday?
  A. The next day.
  B. The day after next.
  C. The day they had the talk.
9 What will the man and the woman buy for Alice?
A. A record.
B. Some flowers.
  C. A box of chocolates.

听第8段材料,回答第10至12题。
10. Where did Sue spend the nights in the country?
   A. In a farm house.
   B. In the open.
   C. At a hotel.
11. What was the weather like in the country?
   A. It snowed a lot.
   B. It rained nearly every day.
   C. There was a lot of sunshine.
12. What did Sue think of the people in the country?
   A. They were tall.
   B. They were strange.
   C. They were friendly.

听第9段材料,回答第13至16题。
13. Where are Kate and Tom?
   A. In Kate’s office.
   B. In Tom’s house.
   C. In a classroom.
14. Why did Tom come into the room?
   A. He worked there.
   B. He wanted to talk to Kate.
   C. He wanted to have a letter typed
15. What was Jane doing at that time?
   A. She was taking a rest.
   B. She was preparing for an exam.
   C. She was taking an exam.
16. What will Kate do next year?
   A. Go to Japan.
   B. Change her job.
   C. Go to night school.

听第10段材料,回答第17至20题。
17. What did the man have to do in the morning?
   A. He fed the chickens.
   B. He cleaned the bathroom.
   C. He carried water for the family.
18. Why did the man go to school on foot?
   A. No bus ran in that direction.
   B. The school was near.
   C. His family was poor.
19. What did the man do every Sunday?
   A. He was taken to church three times.
   B. He stayed at home all day.
   C. He played in the street.
20. What can we learn from what the speaker said?
   A. He is a retired teacher of history.
   B. He thinks children were happier in the past.
   C. He lives on a farm far away from cities.


第二部分:英语常识运用(共两节,满分45分)
第一节:单项填空 (共15小题; 每小题1分, 满分15分)
    从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
例∶ It is generally considered unwise to give a child _____ he or she wants.
A. however    B. whatever      C. whichever          D. whenever
    答案是B。
  
21. Paul doesn’t have to be made _________. He always works hard.
   A. study B. to study C. studied D. studying
22. I first met Lisa three years ago when we _______ at a radio station together.
   A. have worked B. had been working C. were working D. had worked
23. She thought I was talking about her daughter, _________, in fact, I was talking
   about my daughter.
   A. whom B. where C. which D. while
24. - When shall we meet again?
   - Make it _______ day you like; it’s all the same to me.
   A. one B. any C. another D. some
25. All the leading newspapers _________ the trade talks between China and the United States.
   A. reported B. printed C. announced D. published
26. You don’t need to describe her. I _________ her several times.
   A. had met B. have met C. met D. meet
27. How beautifully she sings! I have never heard _______.
A. the better voice B. a good voice
C. the best voice D. a better voice
28. -- I’ll be away on a business trip. Would you mind looking after my cat?
   -- Not at all. _________.
   A. I’ve no time B. I’d rather not
   C. You can leave D. I’d be happy to
29. In some parts of the world, tea _______ with milk and sugar.
   A. is serving B. is served C. serves D. served
30. It’s nearly seven o’clock. Jack _________ be here at any moment.
   A. must B. need C. should D. can
31. I hope there are enough glasses for each guest to have _________.
   A. it B. those C. them D. one
32. _______ down the radio -- the baby’s asleep in the next room.
   A. Turn B. Turning C. Turned D. To turn
33. It was not until 1920 _________ regular radio broadcasts began.
   A. when B. which C. that D. since
34. The boy wanted to ride his bicycle in the street, but his mother told him _________.
   A. not to B. not to do C. not do it D. do not
35. Would you like a cup of coffee first _________ shall we get down to business right away?
   A. then B. when C. or D. otherwise

第二节: 完形填空 (共 20 小题; 每小题 1.5 分, 满分 30 分)
    阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
     Washoe is a young chimpanzee (黑猩猩). She is no  36  chimpanzee, though. Scientists are doing  research  37  her. They want to see how civilized (驯化) she can  38 . Already she can do many things a human being does.
    For example, she has been learning how to exchange  39  with people. The scientists are teaching her  40  language. When she wants to be picked  41 , Washoe points up with one finger. She rubs her teeth with her finger  42  she wants to brush her teeth. This is done after every meal.
   Washoe has also been  43  to find answers to problems. Once she was put in a  44  with food hanging from the ceiling. It was too high to  45 . After she considered the  46 , she got a tall box to  47 . The food was still too high to be reached. Washoe found a  48  pole. Then she climbed onto the  49 , grasped (抓取) the pole, and  50  down the food with the pole.
   Washoe  51  like a human, too. The scientists keep her in a fully furnished house. After a hard  52  in the lab, she goes home.  53  she plays with her toys. She  54  enjoys watching television before going to bed.
    Scientists hope to  55  more about people by studying our closest relative -- the chimpanzee.

36. A. foolish B. simple C. special D. ordinary
37. A. for B. on C. to D. by
38. A. experience B. change C. develop D. become
39. A. actions B. views C. messages D. feelings
40. A. human B. sign C. spoken D. foreign
41. A. out B. at C. on D. up
42. A. when B. until C. since D. while
43. A. trained B. raised C. ordered D. led
44. A. hole B. zoo C. room D. museum
45. A. pull B. see C. eat D. reach
46. A. problem B. position C. food D. ceiling
47. A. stand by B. stand on C. stand up D. stand with
48. A. straight B. strong C. long D. heavy
49. A. wall B. box C. ceiling D. pole
50. A. knocked B. picked C. took D. pulled
51. A. lives B. works C. thinks D. plays
52. A. task B. lesson C. time D. day
53. A. But B. There C. So D. Besides
54. A. quite B. already C. even D. still
55. A. see B. answer C. learn D. gain


第三部分: 阅读理解 (共两节,满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。


                                      A
    Most animals have little connection with animals of a different kind, unless they hunt them for food. Sometimes, however, two kinds of animals come together in a partnership (伙伴关系) which is good for both of them. You may have noticed some birds sitting on the backs of sheep. This is not because they want a ride, but because they find easy food in the parasites (寄生虫) on sheep. The sheep allow the birds to do so because they remove the cause of discomfort. So although they can manage without each other, they do better together.
    Sometimes an animal has a plant partner. The relationship develops until the two partners cannot manage without each other.  This is so in the corals (珊瑚) of the sea. In their skins they have tiny plants which act as “dustmen”, taking some of the waste products from the coral and giving in  return oxygen which the animal needs to breathe. If the plants are killed, or are even prevented from receiving light so that they cannot live normally, the corals will die.
    
56. Some birds like to sit on a sheep because _______.
   A. they can eat its parasites
   B. they enjoy travelling with the sheep
   C. they depend on the sheep for existence
   D. they find the position most comfortable
57. The underlined word “they” in the last sentence of the first paragraph refers to _______.
   A. birds and parasites B. birds and sheep
   C. parasites and sheep D. sheep, birds and parasites
58. We learn from the text that corals depend on plants for _______.
   A. comfort B. light C. food D. oxygen
59. What does the second paragraph mainly discuss?
   A. Some animals and plants depend on each other for existence.
   B. Some animals and plants develop their relationship easily.
   C. Some plants depend on each other for food.
   D. Some animals live better together.


                             B
   The idea of fighting a noise by making more noise sounds strange, but that’s exactly what motor engineers are doing in Germany and some other countries.
   Car makers’ research and development laboratories have already proved that mixing in more noise with the help of loudspeakers can reduce the unwanted noise.
   Physicists have known about the technique for a long time. Sound is made up of pressure waves in the air. If two sound waves of the same frequency (频率) mix so that the highest point of one wave happens at the same time as the lowest point of the other wave, the result is no sound. Therefore, by producing a perfect copy of the noise and delaying it by half a wave cycle (周期), we can kill the unwanted noise. Using this technique many carmakers are racing to develop noise-killing systems (系统) both inside and outside the cars.
   Another good thing about the use of noise-killing systems is that it saves the need for a silencer; this not only reduces the weight of a car, but also makes the motor burn less fuel and work better.
   Some engineers believe that the noise-killing system will be used in most cars within a few years. But the carmakers haven’t decided if they will put it into production because it would add several hundred dollars to the cost of their cars.
      
60. Which of the following gives a general idea of how the noise-killing system works?  
   A. By producing pressure waves going in the opposite direction.
   B. By mixing high frequency sound waves with low frequency sound waves.
   C. By mixing new sound waves with the noise and sending them out together.
   D. By making copies of the unwanted sound waves and letting them out a little later.
61. Besides its main use the noise-killing system can _______.
   A. make a car lighter
   B. make a car quieter
   C. reduce the cost of a silencer
   D. improve the performance of a silencer
62. The noise-killing system is not yet popular mainly because _______.
   A. it is still being tried out
   B. drivers still have their doubts
   C. it increases the cost of car production
   D. carmakers are not sure if it is necessary



                                  C
   During the summer holidays there will be a revised schedule (修改过的时刻表) of services for the students. Changes for dining-room and library service hours and for bus schedules will be posted on the wall outside of the dining-hall. Weekly film and concert schedules, which are being arranged (安排), will be posted each Wednesday outside of the student club.
   In the summer holidays, buses going to the town centre will leave the main hall every hour on the half hour during the day. The dining-room will serve three meals a day from 7:00 am to 7:00 pm during the week and two meals from noon to 7:00 pm on weekends. The library will continue its usual hours during the week, but have shorter hours on Saturdays and Sundays. The weekend hours are from noon to 5:00 pm.
   All students who want to use the library lending services must have a new summer card. This announcement will also appear in the next week’s student newspaper.
      
63. The main purpose of this text is to _______.
   A. tell students of important schedule changes
   B. tell students of new bus and library services
   C. show the excellent services for students
   D. ask students to renew their library cards
64. At which of the following times will the bus leave the main hall?
   A. 8:00, 9:00, 10:00, 11:00
   B. 8:30, 9:30, 10:30, 11:30
   C. 8:30, 9:00, 9:30, 10:00
   D. 8:00, 9:30, 11:00, 12:30
65. In the summer holidays, the library will have _______.
   A. no special hours
   B. special hours on weekdays
   C. special hours on weekends
   D. special hours both on weekdays and weekends
66. We may infer that during the summer holidays _______.
   A. few students will stay in the university
   B. no breakfast will be served on weekends
   C. the student newspaper will sell more copies
   D. there will be a concert or a film each Wednesday

D
                               EVENTS
Bicycle tour and race
   A bike tour and race will be held on August 26 and 27 (Sat. & Sun.). At 5:30 am, the riders will leave Tian′anmen Square and ride the first 35 kilometres as a training leg. Then the next 55- kilometre leg, from Yanjiao to Jixian, will be the first competitive (竞争性的) part of the tour. The riders and their bikes will then be taken from Jixian to Changli.
   The second racing leg of the tour will be from Changli to the seaside at Nandaihe, covering a distance of 20 kilometres. Saturday night includes the stay at Nandaihe and supper. Sunday morning is free at the seaside. At noon all the people and their bikes will be taken back to Beijing.
   Cost: 200 yuan
   Telephone: 4675027

Brazilian footballers
   The Brazilian Football Club will play Beijing Guo′an Team at the Workers Stadium on August 26. The club has four national team players. Also coming is 1994 US World Cup star Romario who has promised to play for at least 45 minutes.
   Ticket prices: 60, 100, 150 yuan
   Time/Date: 4:30 pm, August 26 (Sat.)
   Telephone: 5012372

Rock climbing
   The Third National Rock Climbing Competition will be held on August 26 - 27 at the Huairou Mountain-climbing Training Base. More than 10 teams from Beijing, Wuhan, Dalian, Jilin and other places will take part in it. A Japanese team will give an exhibition of climbing. Free for spectators (观众).
   Take a long-distance bus from Dongzhimen to Huairou.
   Time/Dates: 9 - 12 am, August 26 and 27
   Telephone: 7143177, 7144850, Wang Zhenghua
          
67. The main purpose of announcing the above events is to give information about _______.
   A. visiting teams
   B. famous players
   C. things to do for the weekend
   D. prices to pay for the sports events
68. The underlined word “leg” in “Bicycle tour and race” probably means _______.
   A. race B. practice                  
   C. part of the training D. part of the tour
69. What is special about the rock climbing competition?
   A. A foreign team takes part in it.
   B. You don’t have to pay to watch it.
   C. You don′t have to be a sportsman to take part.
   D. The bus trip to the place of the competition is free.
70. If you want to find something to do just for Saturday afternoon, which telephone number will you call?
   A. 4675027 B. 7143177 C. 5012372 D. 7144850


第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

___71____ This was not because the woods and fields were always far away, but because they were too far from the city to permit people to make a day trip between morning and nightfall.
___72___ He decided to turn his little school house into a dormitory (宿舍楼) for the summer holidays. Anyone who brought his sleeping bag and cooking equipment along could stay there for a very small quantity of money. The idea was a success. A few years later, the school house was much too small to hold the many young people who wanted to stay there. ___73___ This was the first hostel (青年招待所).
Today, young students and workers of every country can meet in the hostel and get to know each other. When young people arrive at the hostel, they have only to show their cards of membership in a hostel organization in their own country. ___74___
Often, at the evening meal, a group of boys and girls from various parts of the country or world will happen to meet at the same hostel. They may put their food together and prepare a dinner with many kinds of dishes. Sometimes a program will be organized after the meal with dances, songs, or short talks followed by a question period. ___75___ For this reason, a few weeks spent ‘hosteling’ can be just as useful a part of one’s education as classes in school.

A. In 1970, a young German school master had an idea which changed this situation.
B. People can stay in the hostel if they brought enough equipment with them.
C. One can learn a lot about other places, just by meeting people from those places.
D. As a result, a dormitory was set up in an old castle nearby.
E. For years, children in the industrial areas of Europe seldom left their cities to see the beauties of the countryside.
F. More and more young people went to the hostel for summer holidays.
G. This card will permit them to stay in a hostel all over the world for very low prices.
            

2007年普通高等学校招生全国统一考试(海南卷)
                     英   语   样   题
                            第 二 卷
注意事项:
1. 用钢笔或圆珠笔直接答在试卷上。
2. 答卷前将密封线内的项目填写清楚。
第四部分:写作(共两节,满分35分)?
第一节:短文改错 (共10小题;每小题1分,满分10分)
英语课上,老师要求同桌同学相互修改作文。假设以下便条为你同桌所写,请你对其进行修改。便条中共有10处错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏词符号(/\),并在此符号下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1、每处错误及其修改均仅限一词;
2、只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
Dear Bob,
I saw your note yesterday afternoon when I come back from school. You suggested that you
go to the concert this Friday evening. I′m sorry but I will be visit my uncle that day. He is
going to Canada to do him PhD, and leave China this Sunday. I think I should say good-bye
for him.
I′d really like to go to the concert. I know performances will continue till next
weekend, so how do you think about going next Friday evening? Please let me know that we can
go together then. Make me a call at 37900000.
Thanks.
Li Hua

第二节:书面表达(满分25分)
   假定你是李华。你和几个朋友约定星期天在人民公园野餐。你们的英国朋友Peter也应邀参加。请你根据下面的示意图, 给他写封短信, 告诉他进公园后如何找到你们。




注意:
1. 词数100左右;
2. 开头语已为你写好。
*********************************************************************
June 1st
Dear Peter,
We’re so glad you’re coming to join us on Sunday. Here is how you can find us.







Li Hua                  

2007年普通高等学校招生全国统一考试(海南卷)
英语样题答案及评分参考

第一部分: 1. C 2. A 3. B 4. C 5. B 6. A 7. C 8. A
9. A 10. B 11. B 12. C 13. A 14. C 15. B 16. C 17. A 18. C 19. A 20. B

第二部分: 21. B 22. C 23. D 24. B 25. A 26. B 27. D 28. D 29. B 30. C 31. D 32. A 33. C 34. A 35. C 36. D 37. B 38. D 39. C 40. B 41. D 42. A 43. A 44. C 45. D 46. A 47. B 48. C 49. B 50. A 51. A 52. D 53. B 54. C 55. C

第三部分: 56. A 57. B 58. D 59. A 60. D 61.A
62. C 63. A 64. B 65. C 66. B 67. C
68. D 69. B 70. C 71. E 72. A 73. D
74. G 75. C
第四部分:
第一节:
Dear Bob,
I saw your note yesterday afternoon when I come back from school. You suggested that you
                                  came                              we
go to the concert this Friday evening. I′m sorry but I will be visit my uncle that day. He is
    
going to Canada to do him PhD, and /\ leave China this Sunday. I think I should say good-bye
                  his        will
for him.
to
I′d really like to go to the concert. I know /\ performances will continue till next
                                 the            
weekend, so how do you think about going next Friday evening? Please let me know that we can
          what                                                        if
go together then. Make me a call at 3790000.
              Give
Thanks.
Li Hua
第二节:
一、评分原则
1.本题总分为25分,按5个档次给分。
2.评分时,先根据文章的内容和语言初步确定其所属档次,然后以该档次的要求来衡量,确定或调整档次,最后给分。
3.词数少于80和多于120的,从总分中减去2分。
4.评分时,应注意的主要内容为:内容要点、应用词汇和语法结构的数量和准确性及上下文的连贯性。
5.拼写与标点符号是语言准确性的一个方面,评分时,应视其对交际的影响程度予以考虑。英、美拼写及词汇用法均可接受。
6.如书写较差,以至影响交际,将分数降低一个档次。
二、内容要点
1.从公园正门进
2.进门后朝前走
3.到小河过桥
4.向右拐后朝前走
5.绕过小山
6.大家在湖畔小树林里
三、各档次的给分范围和要求


第五档
(21 – 25)
完全完成了试题规定的任务
- 覆盖所有内容要点。
- 应用了较多的语法结构和词汇。
- 语法结构或词汇方面有些许错误,但为尽力使用较复杂结构或较高级词汇所致;具备较强的语言运用能力。
-有效地使用了语句间的连接成分,使全文结构紧凑。
完全达到了预期的写作目的。



第四档
(16 - 20)

     完全完成了试题规定的任务。
- 虽漏掉1、2个次重点,但覆盖所有主要内容。
- 应用的语法结构和词汇能满足任务的要求。
- 语法结构或词汇方面应用基本准确,些许错误主要是因尝试较复杂语法结构或词汇所致。
- 应用简单的语句间连接成分,使全文结构紧凑。
达到了预期的写作目的。


第三档
(11 – 15) 基本完成了试题规定的任务。
- 虽漏掉一些内容,但覆盖所有主要内容。
- 应用的语法结构和词汇能满足任务的要求。
- 有一些语法结构或词汇方面的错误,但不影响理解。
- 应用简单的语句间连接成分,使全文内容连贯。
整体而言,基本达到了预期的写作目的。




第二档
(6 – 10) 未适当完成试题规定的任务。
- 漏掉或未描述清楚一些主要内容,写了一些无关内容。
- 语法结构单调、词汇项目有限。
- 有一些语法结构或词汇方面的错误,影响了对写作内容的理解。
- 较少使用语句间的连接成分,内容缺少连贯性。
信息未能清楚地传达给读者。


第一档    
(1 – 5)
   未完成试题规定的任务。
- 明显遗漏主要内容,写了一些无关内容,原因可能是未理解试题要求。
- 语法结构单调、词汇项目有限。
- 较多语法结构或词汇方面的错误,影响对写作内容的理解。
- 缺乏语句间的连接成分,内容不连贯
信息未能传达给读者。
   0 未能传达给读者任何信息:内容太少,无法评判;写的内容均与所要求内容无关或所写内容无法看清。

四、One Possible Version:
                                                          June 1st
Dear Peter,
      We’re so glad you’re coming to join us on Sunday. Here is how you can find us. We’ll have our picnic in the People’s Park. You know where that is, don’t you? After you enter the park by the main gate, walk straight on till you come to a stream. Cross the stream and turn right. After walking for a while you’ll come to a hill. Walk round the hill,you’ll see a lake. We’ll have our picnic there in the small woods by the lake. I’m sure you’ll have no trouble finding us. Do come!

Li Hua

 
 
XML 地图 | Sitemap 地图